Strona głównaZdrowie40 gramów kiełbasy dziennie to za dużo - wyższe ryzyko raka i innych chorób

40 gramów kiełbasy dziennie to za dużo - wyższe ryzyko raka i innych chorób

Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
40 gramów kiełbasy dziennie to za dużo - wyższe ryzyko raka i innych chorób [fot. PublicDomainPictures from Pixabay]
Kiedy na Uniwersytecie w Zurychu przeanalizowano diety 450 tysięcy ludzi, odkryto, że regularnie jedzone porcje przetworzonego mięsa mogą sprzyjać problemom zdrowotnym.

- Szacujemy, że za trzy procent wszystkich przedwczesnych zgonów odpowiada nadmiar w diecie - mówi Sabine Rohrmann z Uniwersytetu w Zurychu.

Osoby, które serwują sobie dużo przetworzonego mięsa, takiego jak , np. salami lub szynka, są bardziej narażone na śmierć z powodu chorób układu krążenia lub . Wszystko prawdopodobnie dlatego, że substancje rakotwórcze, takie jak nitrozoaminy, powstają poprzez solenie, marynowanie czy wędzenie. Jednak przetworzone mięso jest również bogate w i tłuszcze nasycone, które wiążą się ze nasilonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Większa ilość przetworzonego mięsa w diecie jest jednym z wielu czynników chorób. Inne czynniki również mają tu znaczenie. Odkryto np., że wegetarianie bardziej o siebie dbają - uprawiają więcej sportu i rzadziej palą papierosy. W każdym razie główne odkrycie jest tu takie, że ludzie, którzy jedzą ponad 40 gramów przetworzonego mięsa dziennie, cechują się wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z tymi, którzy jedzą mniej niż 20 gramów dziennie.

Autorzy zaznaczają, że nie trzeba zupełnie rezygnować z mięsa - zawiera ono ważne witaminy, zwłaszcza witamin z grupy B, a także minerały takie jak żelazo. Jak radzą, dobrze jest serwować sobie po prostu niewielkie porcje wędlin.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy