Strona głównaZdrowie3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

3 proste nawyki na wzmocnienie odporności

O zdrowie należy dbać cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje i przeziębienia. Dlatego warto podjąć wyzwanie i zadbać o proste nawyki, które w naturalny sposób pozwolą na wzmocnienie odporności organizmu. Te trzy proste kroki zwiększą szansę na pełne korzystanie z uroków jesieni i nadchodzącej zimy.
3 proste nawyki na wzmocnienie odporności [Fot. bnorbert3 - Fotolia.com]

1. Naturalnie 5 porcji

Według ekspertów do spraw żywienia, prawidłowa dieta to 5 różnorodnych posiłków, spożywanych regularnie co ok. 3-4 godziny. Bez względu na porę roku podstawę codziennego menu powinny stanowić warzywa i owoce. Jesienią i zimą ich dostępność jest ograniczona, szczególnie , jednak nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z ich spożywania. Bowiem, przez cały rok możemy sięgać po niskoprzetworzone produkty powstałe z warzyw i owoców takie jak np.: soki czy musy. Szklanka soku także tego pasteryzowanego, dostępnego w opakowaniu kartonowym może stanowić 1 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Warto o tym pamiętać szykując codzienny jadłospis, gdyż prawidłowa dieta i regularnie spożywane posiłki, zapewniające właściwy bilans energetyczny, wzmocnią , a tym samym pomogą w budowaniu bariery ochronnej przed infekcjami.

2. Witaminy w każdym posiłku

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. W okresie obniżonej odporności szczególnie warto włączać do codziennej diety produkty bogate w witaminę C i A, które naturalnie wspomagają wzmocnienie odporności. Powszechnie dostępnym źródłem jest natka pietruszki, papryka, , czarne porzeczki, cytrusy – a także soki powstałe z tych owoców, np.: już jedna szklanka soku pomarańczowego dziennie pokrywa aż 50-60% zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast prowitaminę A, czyli beta-karoten w największej ilości znajdziemy w marchewce, a także w pomidorach czy szpinaku.

3. Codzienna dawka ruchu

Oprócz zbilansowanej diety we wzmacnianiu odporności ważną rolę odgrywa także aktywność fizyczna. Nie bez przyczyny to właśnie ruch stanowi podstawę w . Ważne jest, aby ruszać się regularnie, a nie tylko przy ładnej pogodzie. Coraz mniej słonecznych dni nie powinno powodować rozleniwienia i spędzania wolnych chwil w zamkniętych pomieszczeniach – lub wycieczka rowerowa nawet w czasie niewielkiego deszczu czy pierwszych przymrozków wspomogą pracę układu odpornościowego.

Właściwa dieta i aktywność fizyczna nie powinny być okresową zmianą naszych przyzwyczajeń, ale wyzwaniem, które codziennie realizujemy. Dzięki temu przez cały rok będziemy wspierać układ odpornościowy, a także pozytywnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X