Strona głównaZdrowie11 powodów, dla których warto jeść jabłka

11 powodów, dla których warto jeść jabłka

Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.
11 powodów, dla których warto jeść jabłka [© maryannfoto - Fotolia.com] 1. Skutecznie walczą z cholesterolem
Wystarczy każdego dnia zjeść 1-2 duże , by obniżyć stężenie niechcianego LDL o kilka procent i znacznie zmniejszyć ryzyko zawału .

2. Są eliksirem młodości
Jabłka to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. W jabłku te przeciwutleniacze występują zespołowo, a już suma jest naprawdę imponująca.

3. Uwielbia je nasze serce
Znaczna zawartość flawonoidów ma także niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. Nie pozwalając blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń, są potencjalnym obrońcą przed miażdżycą. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi.

4. Pomagają schudnąć
Jabłka, nie dość, że są niskokaloryczne, to jeszcze usprawniają proces trawienia, a zarazem hamują apetyt.

5. Wspierają układ odporności
Układ immunologiczny zawdzięcza naprawdę sporo przede wszystkim dlatego, że sprzyjają one tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach. Pamiętając, że 70 proc. odporności zależy właśnie od pracy jelit.

6. Poprawiają urodę
Dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

7. Nie wywołują
Ponieważ jabłko jest uprawiane w Polsce od setek lat, znakomicie przyswajamy zawarte w nim substancje odżywcze. Ponieważ jabłko jest uprawiane w Polsce od setek lat, znakomicie przyswajamy zawarte w nim substancje odżywcze.

8. Odżywiają mózg
Naukowcy podejrzewają, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze (pamięć, szybkość przetwarzania informacji, ogólna zdolność myślenia).

9. Dbają o nasze zęby
Pektyny z jabłek wzmacniają szkliwo, zapobiegając próchnicy. Gryzienie twardych owoców jest korzystne dla dziąseł.

10. Wybornie smakują

Antonówki, malinówki, szare renety, kosztele, rubiny, lobo, papierówki… Kwaskowe i bardziej słodkie. Aromatyczne, przypominające smakiem gruszki, a nawet „ziemniaczane”.

11. Jabłka odtruwają
Pektyny zawarte w jabłkach oczyszczają organizm z substancji trujących, w czasie trawienia substancje te wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które potem są wydalane z organizmu.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy