05-08-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedne produkty nam służą, inne powinniśmy znacznie ograniczyć lub nawet zupełnie je wyeliminować. Pewien znak czasów zaś jest taki, że te niepolecane artykuły są bardzo łatwo dostępne, a te rekomendowane już nie zawsze. W każdym razie warto zwrócić szczególną uwagę na zawartość naszego koszyka sklepowego, bo stosowana dieta może nas wpędzić w choroby lub uchronić przed wieloma dolegliwościami.
Jeśli chcesz liczyć na długowieczność, bacz na to, co masz na talerzu. Przykładowo, gdy maksymalnie ograniczono czerwone mięso w diecie i zastąpione je orzechami, rybami oraz roślinami strączkowymi, można było liczyć na 20-procentowe zmniejszenie ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w badanym okresie, mówią uczeni z Uniwersytetu Harvarda.
Jeśli chodzi o konkretne choroby, zmiana diety na zdrowszą, oznaczała o 9,3 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu lub raka u mężczyzn i o 7,6 proc. u kobiet. Takie skutki odnotowano przy zmniejszeniu codziennych porcji o 50 proc.
Najgorszym wyborem jest wysokoprzetworzone czerwone mięso, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych oraz soli. Obliczono, że ogólne prawdopodobieństwo śmierci w danym czasie wzrasta o średnio 20 proc. w przypadku serwowania sobie takich produktów.
Najlepszy dla zdrowia jadłospis obejmował: , , drób, suszone owoce, artykuły pełnoziarniste oraz odtłuszczony niabiał. Przykładowo, ustalono, że za każdym razem, gdy je się ryby zamiast mięsa, ryzyko śmierci w danym okresie spada o 7 proc., jest o 15 proc. niższe gdy czerwone mięso zastępuje się drobiem, o 19 proc. gdy zamiast tego mięsa sięga się po suszone owoce. Ryby i orzechy są bogate w kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, które chronią tętnice przed nadmiarem złego cholesterolu, a więc i , i , a te choroby należą do najczęstszych przyczyn śmierci.
O badaniach można przeczytać w Archives of Internal Medicine.